انسانها موجوداتی بصری هستند و طبق تحقیقات بهطور طبیعی اطلاعات بصری را سریعتر و بهتر درک و به خاطر میسپارند. در دنیای دیجیتال امروز، داشتن یک وبسایت حرفهای و کاربرپسند برای هر کسبوکاری ضروری است و باعث توسعه تجارت خود میشود. به همین منظور در طراحی سایت، آموزش، بازاریابی و حتی شبکههای اجتماعی، تصویر و طراحی بصری اهمیت شایانی پیدا کرده. اگر طراحی به درستی انجام نشود، میتواند باعث نارضایتی کاربران، کاهش فروش و حتی از دست رفتن اعتبار برند و اعتماد مخاطبان شود. در این مقاله به اشتباهات رایج در طراحی سایت اشاره میکنیم که باید از آنها دوری کنید تا تجربه کاربری بهتری فراهم آورید و تاثیرگذاری سایت خود را افزایش دهید.
اشتباهات رایج در طراحی سایت
۱. طراحی پیچیده و شلوغ
یکی از بزرگترین اشتباهات در طراحی سایت، استفاده از عناصر گرافیکی بیشازحد، پاپ آپهای تبلیغاتی آزار دهنده، رنگهای متنوع و فونتهای گوناگون است. این کار نه تنها باعث سردرگمی کاربر میشود، بلکه تمرکز او را از محتوای اصلی سایت دور میکند و پیام برند خود را نمیتوانید به خوبی انتقال دهید.
عواقب:
۱- کاربران معمولاً در چند ثانیهی اول تصمیم میگیرند که در سایت بمانند یا نه! طراحی پیچیده میتواند آنها را فراری و زده کند.
۲- استفادهی زیاد از المانهای متحرک و بنرهای چشمکزن، باعث کندی بارگذاری سایت و نارضایتی کاربر میشود.
۳- رابط کاربری باید ساده، واضح و هدفمند باشد. بهتر است از فضای سفید با حفظ درست عناصر بصری بهدرستی استفاده شود تا تمرکز کاربر بر محتوای مهم حفظ گردد.
راهحل:
سادگی و زیبایی در طراحی، کلید موفقیت است و باعث افزایش کارایی وبسایت میشود.میتوانید از رنگها و فونتهایی استفاده کنید که هویت برند شما را منعکس میکنند و کاربران را در مسیر درست هدایت میکنند و همیشه مخاطب هدف خود را کامل بشناسید و بر اساس آن محتوا سفارشی شده تولید کنید.
۲. واکنشگرا نبودن سایت (Responsive Design)
امروزه بسیاری از کاربران از طریق موبایل یا تبلت كارهای روزمره خود را انجام میدهند و از همین طریق نیز وارد وبسایتها میشوند. اگر سایت شما تنها برای دسکتاپ طراحی شده باشد، تجربهی کاربری در دیگر دستگاهها بسیار ضعیف خواهد شد و افراد بازدیدکننده اعتماد خود را نسبت به سایت مورد نظر از دست میدهند.
عواقب:
۱- عدم تطابق اجزای سایت با صفحهنمایش دیگر دستگاهها باعث اختلال در نمایش و استفاده میشود.
۲- نرخ پرش (درصد بازدید کنندگان بدون تعامل) بالا میرود و نمیتوانند به راحتی سایت را مرور کنند و ناچار به ترک وبسایت شما میشوند.
۳- رتبه سایت در نتایج موتورهای جستوجو کاهش مییابد چون واکنشگرا بودن یکی از فاکتورهای مهم سئو است.
راهحل:
از فریمورکهای واکنشگرا (بستری برای توسعه برنامههای نرم افزاری) مانند Bootstrap استفاده کنید یا طراحی خود را به گونهای تنظیم کنید که در همهی دستگاهها (دسکتاپ، تبلت، موبایل) بهخوبی نمایش داده شود.
۳. سرعت پایین بارگذاری سایت
هیچچیز به اندازهی یک سایت کند، باعث آزار کاربران نمیشود. اگر بارگذاری سایت بیش از چند ثانیه طول بکشد، بسیاری از بازدیدکنندگان بدون معطلی آن را ترک میکنند. همچنین باید برای خطای ۴۰۴ نیز صفحهای طراحی کنید تا کاربران با مواجه با این مشکل بتوانند به صفحهای دیگری سوق داده شوند.
عواقب:
۱- استفاده از تصاویر با حجم بالا و بدون فشردهسازی باعث افت سرعت و کلافگی مخاطب میشود.
۲- کاربران معمولاً صبر ندارند؛ اگر سایت دیر لود شود خیلی راحت از آن خارج میشوند و باعث افزایش نرخ پرش میشود.
۳- کدنویسی نامناسب یا استفاده از افزونههای سنگین باعث کندی میشود و سایتهای کند در نتایج جستجو پایینتر نمایش داده میشوند.
راهحل:
تصاویر را فشردهسازی کنید، از CDN (شبكه تحويل محتوا) استفاده كنيد زيرا كمک به بهبود سرعت سایت میشود و مطمئن شوید هاست شما توانایی پاسخگویی به ترافیک سایت را دارد. اگر سایت شما تجاری یا خدماتی میباشد، نرخ تبدیل (اقدام خاص و هدفمند مخاطب) برای شما باید از اهمیت خاصی برخوردار باشد. همچنین از ابزارهایی مانند Google PageSpeed Insights برای تحلیل و بهینهسازی میتوانید استفاده کنید.
۴. ناوبری (Navigation) پیچیده و غیرمنطقی
ناوبری در طراحی سایت به سیستم یا ساختاری گفته میشود که به کاربران کمک میکند تا بخشهای مختلف یک وبسایت را پیدا کنند و بین صفحات مختلف حرکت کنند. هدف از ناوبری، ساده و کارآمد کردن دسترسی کاربران به اطلاعات مورد نظرشان است. ناوبری سایت باید کاربر را به سرعت و بهراحتی به مقصد مورد نظرش برساند. اگر ساختار منوها پیچیده باشد یا لینکهای مهم بهسختی پیدا شوند، تجربه کاربر به شدت آسیب میبیند.
عواقب:
۱- سردرگمى كاربر و پيدا نكردن مطلب مورد نظرش
۲- افزايش نرخ پرش و در مقابل كاهش نرخ تبديل
۳- افت سئو و كاهش رتبه سايت
راهحل:
ناوبری را ساده، محدود و قابل پیشبینی طراحى کنید. از اصطلاحات واضح و رایج استفاده کرده و لینکهای مهم را در مکانهای قابل دسترس و مشاهده قرار دهید. همچنین از breadcrumbها برای راهنمایی بهتر کاربر استفاده کنید و این کار کمک میکند راحتتر به بخشهای بالاتر برگردند و در آخر نيز تلاش برای ایجاد یک طراحى براى استفاده در موبايل و دیگر سیستمها
۵. نادیده گرفتن اصول سئو در طراحی
طراحی سایت بدون توجه به سئو (بهینهسازی برای موتورهای جستوجو) مانند ساختن یک فروشگاه شیک در دل کویر است. اگر سایت شما در نتایج جستوجو دیده نشود، بازدیدکنندهای نخواهد داشت. همچنین اشتباهات سئو در طراحی سایت میتونن باعث بشن سایت شما در نتایج جستجوی گوگل افت کنه، دیده نشه یا حتی جریمه بشه.
اشتباهات و عواقب:
استفادهی نادرست از تگهای HTML مانند H1، H2 و گمراه شدن كاربر، زیرا كاربر بايد در چند ثانيه متوجه شود كه سايت درباره چه موضوعى استوار است.
استفاده از URL های بی معنی و کاهش نرخ کلیک
عدم بهینهسازی تصاویر (Alt Text و نام فایل مناسب)
طراحی صفحات با محتوای تکراری یا ضعیف
راهحل:
از همان ابتدا طراحی، ابزارهای سئو سایت را در نظر بگیرید و از آنها استفاده کنید. برای مثال، طراحی کاملا واکنش گرا باشد، سرعت سایت زیاد باشد و ساختار سایت را به گونهای بچینید که صفحات مهم از عمق کمتری برخوردار باشند. همچنین حتماً با یک متخصص سئو مشورت کنید تا مشکلات احتمالی از ابتدا شناسایی و رفع شوند.
جمعبندی
طراحی سایت فرآیندی فراتر از زیبایی بصری است اما اشتباهاتی مانند طراحی شلوغ، نداشتن نسخه موبایلی، سرعت پایین، ناوبری ضعیف و بیتوجهی به سئو میتوانند بهراحتی کاربران را از سایت شما دور کند و بازدید پیج شما را کمتر شود. با پرهیز از این اشتباهات و تمرکز بر تجربه کاربری، میتوانید سایتی حرفهای، کاربردی و موفق ایجاد کنید که نه تنها بازدیدکنندگان را جذب کند، بلکه آنها را به مشتریان وفادار تبدیل نماید.